Psyykkinen valmennus on osa valmentautumisen kokonaisuutta ja tukee urheilijaa sekä arjessa, että kilpailutilanteissa. Urheilijan valmennuskokonaisuudessa psyykkisen valmennuksen tulisi olla tärkeässä roolissa läpi uran, ei ainoastaan silloin kun jonkin tilanteen / asian kanssa tulee ongelmia eteen. Psyykkisen valmennuksen merkitystä ymmärretään onneksi urheilumaailmassa koko ajan enemmän ja valmennusta opitaan käyttämään ennaltaehkäisevästi ja kokonaisuutta tukien - suunta on todella hyvä.
Psyykkistä valmennusta on hyvä tehdä säännöllisesti, siten että se kuuluu urheilijan arkeen. Tällöin valmennus keskittyy urheilun lisäksi arkisiin asioihin, nukkumiseen, palautumiseen, omien voimavarojen läpikäyntiin ja asioihin, jotka elämässä ovat ajankohtaisia.
Valmennukseen voi tulla myös tilanteissa, joissa jonkin asian kanssa on tullut ongelmia. Tyypillisenä esimerkkinä kilpailutilanteisiin liittyvä jännitys, joka on alkanut vaikuttaa suorituksiin. Näissä tilanteissa työskentelyn tavoitteena voi olla tilanteesta eteenpäin pääseminen, jännityksen käsittely ja sen hyväksyminen. Joskus lyhyt työskentelyjakso voi auttaa urheilijaa eteenpäin, usein kuitenkin työskentely vaatii aikaa ja asioiden tarkastelua kokonaistilanteen kautta.
Kenelle psyykkinen valmennus sopii?
Lyhyesti vastattuna jokaiselle urheilijalle ja valmentajalle. Ei ole väliä, miten alussa olet kilpailu-uraasi. Mitä varhaisemmassa vaiheessa, sitä parempi. Myös vanhat koirat oppii uusia temppuja, joten jos urasi on jo pidemmällä niin ei haittaa, tällöin työskentely aloitetaan vaan erilaisita lähtökohdista. Valmentajille suosittelen ehdottomasti omaa psyykkistä coachia, palaan näiden syihin erillisessä kirjoituksessa.
Meillä kaikkien asiakkaiden kanssa työskentely suunnitellaan asiakkaan / joukkueen yksilöllisistä tarpeista lähtien. Ole rohkeasti yhteydessä, katsotaan tilanne ja tehdään sen jälkeen suunnitelma siitä, millaista valmennuskokonaisuutta voisimme lähteä viemään eteenpäin.
/Jenni
© 2024 rebelmind.fi